dimarts, 8 de maig del 2012

Activitat 6


1. Fes una definició de dos o tres línies màxim del que entens per família que pugui adaptar-se als diferents tipus de família que coneguis.

Una família és un conjunt de persones les quals es preocupen unes de les altres, estableixen vincles afectius i desenvolupen uns rols concrets dins d’aquest grup (família).





2. Contrasta-la amb les diferents presentacions del tema i d’altres documents que hagis pogut consultar i mira si pots millorar-la incorporant nous aspectes que hagis trobat interessants. Escriu les noves aportacions en un color diferent.


La RAE defineix el terme família a la primera accepció com: “Grup de persones emparentades entre sí que viuen juntes”.


La wikipedia  es basa en la Declaració Universal dels Drets Humans per destacar que hi ha dos llaços principals que defineixen el terme família: els vincles d’afinitat (vincle reconegut socialment com el matrimoni) i els de consanguinitat (com la filiació entre pares i fills) o els vincles que s’estableixen entre germans.


“Una família és aquell grup de persones que viuen en una mateixa casa i es barallen, com a mínim, un cop al dia”. ANÒNIM (Marta RICO ÍÑIGO. Escola catalana, maig 2001, núm. 380  p.10)


“Relació entre un o més adultes que tenen la capacitat de tenir cura d’un menor, i per altra banda, un fill a filla que es vincula a qui té cura d’ell/a, poden ser varius.” (PDF La família, diferents tipologies. Apunts de classe).


"La familia es un regalo hermoso que cada persona posee, es donde se comparten sentimientos de amor y de paz, porque todos unidos formamos una familia. La familia es la base de la sociedad y en ella se pretende formar hombres y mujeres de bien con principios y valores. Sociológicamente, una familia es un conjunto de personas unidas por lazos de parenteso"

“Es un conjunto de personas que conviven bajo el mismo techo, organizadas en roles fijos (padre, madre, hermanos, etc.) con vínculos consanguíneos o no, con un modo de existencia económico y social comunes, con sentimientos afectivos que los unen y aglutinan.”
(IIN, Instituto Interamericano del Niño.


En general la definició es sembla molt a les que he trobat per la xarxa i als apunts. En definitiva, la família la composen un grup de persones, que poden viure o no baix el mateix sostre (però que sí han compartit sostre durant cert temps i han establert aquests vincles) i que tenen en comú uns vincles afectius i de consanguinitat o no. Així que no canviaria res.

He de dir que es crea un petit debat quan ens referim a la necessitat o no d’un llaç de consanguinitat per poder formar part de la família. Per a jo, no és un factor decisiu i pel que he llegit, hi ha definicions que el troben primordial (Declaració Universal dels Drets Humans) i d’altres que no (Instituto Interamericano del Niño). Nosaltres no podem triar on podem o volem néixer, aquest fet no ens pot marcar per a la resta de la vida. Si un bebè no és estimat, aquests pares haurien de renunciar a ell i entregar-ho en adopció per a què pugui aspirar a ser feliç i poder desenvolupar-se en un ambient d’afectivitat i respecte.


Em costa molt acceptar que un adult que es porta de manera abusiva  amb el seu fill (biològic) tingui cap dret sobre aquest, no més pel fet d’haver-ho engendrat. Sí, podrà ser el seu pare biològic, però no hauria de ser el seu pare real (legal).

El que sí queda clar tant a la wikipedia, com a l’article: Cap a on va la família? Canvis en l’estructura familiar (Marta RICO ÍÑIGO, escola catalana, maig 2001, núm. 380  p.10) és que no hi ha un consens per a definir el terme FAMÍLIA, de fet, jo també crec (com na Marta Rico Íñigo al seu article) que una mateixa persona ens donarà una definició o una altra depenent del moment que estigui vivint.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada