diumenge, 27 de maig del 2012

Activitat 2


Quines són per tu les emocions primàries, aquelles que ens ajuden a preservar l'espècie. Identifica-les i intenta definir-les.

La veritat és que mai m'ho havia plantejat tant directament, i si l'havia fet fa massa temps perquè no ho recordo. Llegim sobre els instints de supervivència, però pensar directament sobre les emocions primàries? Jo diria que ens referim a sensacions com:

La por: sensació que ens posa en alerta davant un perill o una situació desconeguda. Ens permet ser conscients de la nostra pròpia existència, possiblitant que volgem protegir-la.

El desig sexual: Emoció primària instintiva que permet la reproducció de les espècies.

La felicitat: Emoció positiva que afavoreix trobar-se bé a nivell psicològic,la qual cosa facilita que volgem viure i gaudir de la vida.

La ràbia/ira: Emoció primària emprada com un mecanisme de defensa davant una injustícia, produïda també per una sensació d'impotència o oposició d'alguna persona o situació.

La sociabilitat: Necessitat d'establir relacions amb altres per poder formar part d'un grup, sense el qual la nostra existència solitària no tendria cap sentit.


Són emocions i sensacions que ens ajuden a perpetuar-nos en el temps. Si les persones no es relacionen, no són feliços i no es reprodueixen ja faria temps que ens hauríem extingit. 
Però tinc dubtes per distinguir clarament entre sensacions i emocions primàries.







Contrasta-les amb la lectura del capítol: l'alquímia de les emocions i la informació aportada en les presentacions del tema.

Al capítol 3 de "Sentir y crecer. El crecimiento emocional de la infancia." es centren en cinc emocions naturals: amor, por, ràbia, tristor i alegria. Del text podem extreure les següents definicions:

Amor: Desig d'unió interpersonal, és la necesitat de relacionar-se amb els iguals. Els humans som éssers independents però no podem existir aïlladament. L'amor està format per elements bàsics independents, com són la cura, la responsabilitat, el respecte i el coneixement de l'altre.

Por: Emoció que ens ajuda a posar-nos en alerta davant situacions amenaçadores, per protegir i garantir el benestar físic i psíquic de l'organisme. Aspectes positius: Agent protector, motivador i socializant. Promou la prudència i la cautela. Ens posa en alerta davant amenaçes i movilitza les capacitats de reacció.

Ràbia: Expressió manifesta (verbal o física) o continguda (expressió facial o corporal) d'agressivitat. És molt important expressar-la i aprendre a controlar-la. Altres sinònims emprats serien: ira, enuig, fúria.

Tristor: Sentiment negatiu que provoca passivitat, acompanyant d'un desig d'aïllar-se, i d'allunyar-se. Sensació de pèrdua de la sensació de plaer, no es gaudeix com abans del moment que ha provocat aquest sentiment. Pot derivar en depressió.

Alegria: Sentiment positiu que es manifesta quan es compleixen les nostres expectatives. Pot tenir una durada curta  o referir-se a un estat més profund de benestar.


Al meu cas havia pensat en: Por, desig sexual, felicitat, ràbia i sociabilitat.
Al text surten: Amor, por, ràbia, tristor i alegria.

Crec que podem establir les correspondències: por-por, felicitat-alegria, ràbia-ràbia, sociabilitat-amor. M'he deixat la tristor i en el seu lloc havi pensat en el desig sexual... Ara començo a veure més bé la diferència entre sensació i emoció. 
La sociabilitat té a veure amb l'amor però no acaben de ser el mateix.

El que queda clar és que totes les emocions s'han d'expressar, en cap cas ens beneficia no poder manifestar el que sentim. Tampoc no posar-hi límits. Per tant, hem de saber manifestar les emocions i a la vegada, hem d'aprendre a evitar que ens puguin dominar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada