diumenge, 27 de maig del 2012

Activitat 3


Cerca i proposa una definició d'emoció. Reflexiona sobre ella i explica els aspectes que fonamenten la teva elecció.

Emoció:
 Del Llatí emotio que significa moviment o impuls.
Estat afectiu temporal (normalment curt) que provoca una reacció psicològica, fisiològica i conductual que ens ajuda a comprendre el que sentim al nostre interior, a comprendre el medi que ens envolta i a adaptar-nos a aquest.

La veritat és que la paraula emoció és un poc difícil de definir. No només fa referència al que sentim, sinó que també té a veure amb la relació que establim amb el medi. És tracta d'una reacció front al medi que provoca una resposta conductual (apresa o innata). Vull dir, la experiència també juga un paper important, així com les diferents cultures. 

A nivell psicològic les emocions afecten l'atenció, canvien les conductes i activen xarxes concretes de la memòria. 

A nivell fisiològic poden provocar sudoració, augment del ritme cardíac i de la respiració,  tremolors...

A nivell conductuals es manifesten sobretot amb la comunicació no verbal: accions, gestos, expressions...També amb la veu.

Per tant, les emocions són reaccions que afecten a la pràctica totalitat del nostre ésser. Si deixem que ens governin les "dolentes" (tristor en excés, ira i por) poden afectar a la nostra salut arribant a convertir-se en malaties greus. De la mateixa manera, les bones (alegria, estima, sorpresa) ens podríen donar també una visió errònia de l'entorn (massa positiva). Per tant, hem de desenvolupar una bona intel·ligència emocional.


Per ajudar a comprendre la funció adaptativa podem relacionar les emocions bàsiques amb la seva possible funció adaptativa:




Desprès de parlar un poc sobre les emocions podem aprofitar per introduir un concepte que està molt relacionat amb aquestes: la Intel·ligència Emocional. Es podria definir com la capacitat per reconèixer les emocions pròpies i les d'aquelles persones que l'envolten, així com la capacitat d'empatitzar amb elles.



Webs consultades:
www.wikipedia.es
www.wordreference.com
www.rae.es
www.psicoactiva.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada