dilluns, 11 de juny del 2012

Activitat Caixa de convivència

La meva activitat consisteix en una adaptació de Tira i emociona’t, que podríem anomenar Tira, emociona’t i endevina’m. El funcionament de l’activitat comença de la mateixa forma que l’activitat original. Un nen llança el dau de les emocions i el dels objectes. Fa una representació de la emoció i els companys l’han d’endevinar. Una vegada ha acabat i abans de ser valorat pels companys i quan el temps ho permeti, es podria incloure la meva adaptació.En aquesta segona part, es tracta de que els infants asseguts obrin un debat/diàleg per tal d’aclarir i saber què ha passat i, per tant, què ha provocat  l’estat d’ànim d’aquell nen/a.En primer lloc, el nen que actua ha imaginat la situació i sap perquè està trist, alegre,... (la causa està relacionada directament amb el dau dels objectes que ha llançat juntament amb el de les emocions). A continuació, la resta fa preguntes i aquest respondrà amb un sí o no per ajudar-los a descobrir perquè es troba d’aquella manera.
Una vegada l’han descobert, la mestra ajudarà als infants perquè es facin preguntes i dialogar sobre les actuacions, actituds i comportaments que han format part de la situació inventada. Demanarà si els personatges han actuat de manera correcta o no, i per què? Com hauríem d’actuar nosaltres? Com ens sentiríem si ens ho feren a nosaltres? Com ens hem sentit abans i després de saber que l’havia passat al nostre amic?. Es pretén obrir un nou diàleg que convidi a reflexionar sobre els nostres actes.L’objectiu d’aquesta activitat és que els nens puguin veure, experimentar i comprovar  la relació causa-efecte que tenen determinades actituds i comportaments que tots realitzem i que poden afectar directa o indirectament a tercers, per tal d’afavorir conductes prosocials (cooperació, amistat, resolució de conflictes, ajuda...) i intentar que siguin conscients dels efectes negatius que tenen d’altres.


A continuació us deixo la fitxa de l'activitat:




I una ajuda orientativa sobre com fer els daus de les emocions i dels objectes:(Font: http://www.xtec.cat/web/projectes/196)


Material per fer el dau de les emocions i el dels objectes




Si voleu investigar un poc més i agafar més idees per treballar les emocions, la identitat, el grup classe,... visiteu la web Xtec.cat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada